dinsdag 2 juli 2013

Solliciteren: De beste tips voor een goed CV!

Hoe ziet een goed CV er uit en hoe zorg je er voor dat jouw cv opvalt tussen die van alle andere sollicitanten? Doe je voordeel met deze tips! 

CV Curriculum Vitae

Personalia

De gegevens die je hier zet spreken voor zich. Enige tip die ik hier kan geven is: let op jouw e-mailadres. Zorg er voor dat dit een normaal, representatief e-mailadres is en niet diehardpartybunny81@gmail.nl of iets dergelijks. Maak desnoods een nieuw e-mailadres aan dat je gebruikt voor de sollicitaties waarin enkel je naam staat, bijvoorbeeld JouwNaam@gmail.com Dit oogt meteen al meer representatief.

Persoonsprofiel

Hoe zou jij jezelf omschrijven? Door niet met de standaard termen ‘zelfstandig’, ‘doorzettingsvermogen’ en ‘enthousiast’ aan te komen val je natuurlijk al op. Wanneer je niet goed weet wat jou persoonskenmerken zijn, zou je aan familie en vrienden kunnen vragen hoe zij jou zouden omschrijven. Dan komen er waarschijnlijk ook kenmerken naar voren waar je zelf niet eens aan gedacht zou hebben. Probeer in de tekst jouw eigenschappen ook iets te onderbouwen. Maak deze tekst overigens niet te lang. Het dient een kort stukje te zijn waarin je een beeld schetst van jouw persoonlijkheid.





Werkervaring

Meer dan vijf jaar werkervaring: Wanneer je meer dan 5 jaar werkervaring hebt is het vaak beter om je werkervaring iets hoger in het cv te plaatsen. Plaats deze dan onder jouw persoonsprofiel.

Stages: Bekijk hoe relevant eventuele stages nog zijn. Je hoeft deze namelijk na vijf jaar ervaring niet meer te noemen. In sommige gevallen kunnen ze wel relevant zijn, bijvoorbeeld bij overstappen naar een ander vakgebied. Vermeld ze dan wel.

Veel bijbaantjes: Wanneer je veel bijbaantjes hebt gehad tijdens je studie is het verstandig enkel de relevante banen te vermelden. Ook zou je deze kunnen samenvatten met de term ‘diverse bijbaantjes waaronder…….’. Dit geldt ook als je veel minder relevante baantjes hebt gehad via uitzendbureau's en dergelijke.

Werkervaring beschrijven: Beschrijf bij elke baan de jaartallen dat je er hebt gewerkt, de naam en plaats van het bedrijf, de functienaam, en beschrijf ook kort wat jouw taken en verantwoordelijkheden waren in die functies. Door de taken en verantwoordelijkheden te vermelden kan je namelijk laten zien dat je ervaring hebt met bepaalde taken of verantwoordelijkheden die voor jouw sollicitatie van belang kunnen zijn. Ook al is de vacature voor een compleet andere functie of bedrijfstak, bepaalde taken of verantwoordelijkheden kunnen wel overeenkomen.

Door enkel de jaartallen te noemen poets je eventuele kleine gaatjes in je cv zo mooi weg. Onthoud wel dat liegen in een cv geen zin heeft en zelfs ervoor kan zorgen dat je de baan alsnog zou kunnen verliezen. Wees dus wel eerlijk en houdt er rekening mee dat er wel naar gevraagd kan worden wanneer je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Hierop ben je dan voorbereid.

Wanneer je minder werkervaring hebt valt het natuurlijk ook snel op dat je 5 baantjes hebt gehad in een jaar tijd. Vermeld in dat geval ook de maand erbij.



Zoek je meer informatie over solliciteren?
Bestel voor 23.00 uur en je hebt je artikel de volgende dag al in huis!

Bekijk op bol.com




Moet ik een foto op mijn CV zetten?

Je bent het niet verplicht een foto op je cv te plaatsen. Het kan echter wel in jouw voordeel werken wanneer je solliciteert naar functie waarin je het visitekaartje van het bedrijf zult zijn en dus representatief moet zijn bijvoorbeeld als secretaresse of receptionist. Gebruik dan natuurlijk geen vakantiekiekjes of partyfoto’s, maar zorg ervoor dat je er ook representatief en verzorgd uitziet op de foto. Haren netjes, schone, frisse kleding en een onmisbare glimlach.

Hoe plaats je een foto in je CV?

In Word kan je makkelijk een foto toevoegen.
  • Zorg er voor dat je een representatieve foto op de computer hebt opgeslagen. 
  • Ga bovenaan jouw document staan en klik op ‘invoegen’ en vervolgens op ‘afbeelding’. 
  • Klik dan op de afbeelding die je wilt toevoegen. De afbeelding zal dan in het document verschijnen. Waarschijnlijk is deze te groot en moet je deze even kleiner maken door het bolletje linksboven iets naar het midden te slepen. Probeer ongeveer het formaat van een pasfoto aan te houden. 
  • Nu staat je foto links in het document. Ga met de cursor links van de foto staan en klik in het opmaak menu op rechts uitlijnen. De foto zal dan naar rechts springen. 
  • Let er op dat je tekst goed blijft staan! 
Waarom de foto rechts? Omdat jouw sollicitatiebrief hoogstwaarschijnlijk vast zal worden gemaakt aan het CV. Om dan niet onder het nietje of de paperclip te verdwijnen kan je de foto het beste aan de rechterzijde plaatsen.

Schrijfstijl

Schrijf je CV in helder en goed Nederlands. Probeer spel- en tikfouten zoveel mogelijk te voorkomen en vertrouw hierbij niet alleen op de spellingscontrole in de tekstverwerker. Deze kan er nogal eens een aantal over slaan. Laat het cv ook even nalezen door iemand in jouw omgeving. Misschien dat die er nog wat foutjes uit kan halen, of wellicht zien ze dat een bepaalde tekst nog niet helemaal duidelijk is.

Hoe vermeld ik referenties? 

Referenties worden gebruikt door de nieuwe werkgevers om na te gaan hoe jij functioneerde in jouw vorige werkomgeving. Let er op dat de personen die jij opgeeft als referentie hier ook wel van op de hoogte zijn. Het kan namelijk ook zo zijn dat zij jou niet zo hoog hebben zitten en niet als referentie willen dienen. Je kunt jouw CV ook afsluiten met de zin ‘Referenties op aanvraag beschikbaar’. Hiermee voorkom je dat er al contact met diegene wordt opgenomen voordat jij de kans hebt gehad om te zeggen dat je aan het solliciteren bent en hun als referentie wilt gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je referenties achter de hand hebt. Dus bijvoorbeeld een oude teamleider of dergelijke die als referentie willen dienen.




Hou het kort! 

Ook al wil je goede informatie geven, maak je cv niet te lang. Maximaal twee kantjes zou het beste zijn. De selecteurs krijgen naar aanleiding van een vacature vaak wel honderd brieven binnen. Brieven dus met cv’s als bijlage. De een met twee kantjes, de ander met 4 kantjes. In eerste instantie zal veelal een selectie worden gemaakt op basis van de cv’s. Van alles dat overblijft wordt dan nog de brief gelezen en naar aanleiding daarvan zal worden bepaald wie er voor een gesprek zal worden uitgenodigd. Optimaal is dus een CV dat zo kort mogelijk is, maar wel alle informatie bevat die voor de werkgever van belang is. Ook overzichtelijkheid van de CV is van belang. Zorg dus voor een goede lay-out.

Social Media 

Tegenwoordig hebben veel mensen een Facebook account of Hyves, of zijn lid van andere sociale netwerken. Let er op dat dit tegenwoordig ook bij sollicitaties omhoog zal komen. De kans is zeer aanwezig dat jouw naam wordt gegoogled om te zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. Zorg dan dat jouw profielen er netjes uit zien en dat de privacy instellingen zo staan dat onbekenden bijvoorbeeld niet de foto’s van jouw wilde vakantie op Ibiza kunnen zien. Google ook eens jouw eigen naam om te zien wat er over jou te vinden is. Op die manier kan jij je ook voorbereiden op eventuele vragen rondom de zoekresultaten. Misschien sta je zelfs veelvuldig getagd op foto’s van vrienden die wel openbaar staan, of kom je voor op sites wat je zelf niet eens wist, omdat je jaren geleden eens op een discussie hebt gereageerd. Zorg er voor dat je niet dichtklapt wanneer hier vragen over komen op je sollicitatiegesprek en dat je alles uit kunt leggen of onderbouwen. Het is natuurlijk niet zo dat je geen sociaal leven mag hebben, in tegendeel, maar wees je bewust van de invloed van social media op een sollicitatie. 

Lees ook dit artikel om een goed CV te maken: 
Solliciteren: Wat is een goed CV (Curriculum Vitae)

Download hier direct het CV sjabloon in Word. Dit document is een .docx document. Wanneer je werkt met een oude Word-versie zal deze download niet naar behoren werken. Wanneer je graag het document in een .doc formaat wilt ontvangen kan je een mail sturen, dan stuur ik het je zo snel mogelijk toe.





Op zoek naar meer sollicitatie tips?
Bestel voor 23.00 uur en je hebt je artikel de volgende dag al in huis!

Bekijk op bol.com






Bezuinig- en bespaar tips

Zoek je nog tips om te bezuinigen en te besparen? 

- Geld besparen met autorijden
- Geld besparen op boodschappen
- Geld besparen op energie
- Geld besparen met korting websites en online veilingen
- Extra geld verdienen met online schrijven





Geen opmerkingen:

Een reactie posten